top of page

Kinesiologie

Een Integrale Benadering van Lichaam en Geest:

Kinesiologie is een vorm van complementaire geneeskunde die zich richt op het herstellen van de balans tussen lichaam en geest. Letterlijk betekent kinesiologie de 'leer van de bewegingen', maar in de context van deze therapie gaat het om de beweging van energie door het hele lichaam. Het doel is om blokkades in de fysieke, emotionele of mentale aspecten van het lichaam op te sporen en te verhelpen, en zo de algehele gezondheid te bevorderen.

Een kinesioloog werkt aan psychosomatische klachten, dit zijn lichamelijke klachten die hun oorsprong vinden in psychische of emotionele verstoringen, zoals stress, emotionele spanningen of onverwerkte trauma’s. In de behandeling wordt dan ook gezocht naar de onderliggende oorzaken van deze klachten, die vaak in verband staan met een disbalans in het lichaam of in de geest. Dit is dan ook meteen het onderscheid tussen de kinesiologie en bijvoorbeeld de traditionele fysiotherapie en osteopathie. 

Hoe werkt Kinesiologie?

Kinesiologie maakt gebruik van spiertesten als een vorm van biofeedback om deze onderliggende disbalansen te identificeren. Spiertesten vormen de kern van de behandelingsmethode, omdat ze direct inzicht geven in de reactie van het lichaam op verschillende stimuli. Wanneer er lichte druk uitgeoefend wordt op specifieke spieren, kan de spierspanning en spierreacties gemeten worden. Deze reacties kunnen variëren afhankelijk van de gezondheidstoestand van de cliënt en kunnen aangeven waar blokkades of disbalansen zich bevinden. 

De spiertesten helpen om te bepalen welke fysieke, emotionele, mentale of elektromagnetische invloeden ten grondslag liggen aan de klachten van de cliënt. De spieren reageren sterker op stimuli die het lichaam in balans brengen, en zwakker op factoren die het lichaam uit balans brengen. Dit maakt de spiertests een krachtig instrument om te begrijpen wat er speelt op zowel lichamelijk als emotioneel vlak.

Correctietechnieken in de Kinesiologie

Zodra er een disbalans of blokkade geïdentificeerd is, worden verschillende correctiemethoden toegepast om de balans in het lichaam te herstellen. Deze technieken kunnen variëren, afhankelijk van de aard van de klachten en de oorzaak van de disbalans, en zijn ontworpen om zowel de fysieke, emotionele als de elektromagnetische aspecten van het lichaam aan te pakken. De meest gebruikte correctiemethoden in de kinesiologie zijn:

1.  Fysieke correctiemethoden: Een kinesioloog gebruikt verschillende fysieke correctiemethoden om de balans in het lichaam te herstellen. Dit kan onder andere bestaan uit het werken met neurolymfatische en neurovasculaire reflexzones, waarbij druk op specifieke punten wordt uitgeoefend om de werking van organen en spieren te verbeteren. Daarnaast kunnen spieroefeningen, spierreactiviteit, centering en biokinetische oefeningen worden ingezet om de kracht, flexibiliteit en coördinatie van spieren te verbeteren en je letterlijk steviger in je schoenen te laten staan. Ook worden mobilisatietechnieken en spierontspanning methoden toegepast om blokkades in het bewegingsapparaat te verlichten en de doorbloeding te bevorderen.

2. Psycho-emotionele technieken: Omdat veel klachten een emotionele of psychologische component hebben, kunnen therapeuten ook technieken gebruiken die gericht zijn op het verwerken van emoties. Dit kan variëren van ontspanningsoefeningen tot visualisatie en andere methoden die helpen bij het loslaten van negatieve emoties of trauma’s. Denk hierbij aan de methodes: Emotionele Stress Release (ESR) en coaching.

 

3. Voedingsadviezen en suppletie: Wanneer de spiertests wijzen op een voedingsgerelateerde disbalans, kan de kinesioloog adviezen geven over dieet of het gebruik van specifieke voedingsstoffen of supplementen om het herstel te bevorderen.

 

4. Acupressuur & meridiaan therapie: Geïnspireerd door oosterse geneeswijzen zoals acupunctuur, kan de kinesioloog druk uitoefenen op bepaalde acupressuurpunten of meridianen om de energiestroom in het lichaam te herstellen en organen of weefsels te ondersteunen.

 

5. Energetische technieken: Kinesiologie maakt soms ook gebruik van technieken om het energieveld van het lichaam te beïnvloeden, zoals het werken met aura’s, chakra’s of andere energetische centra in het lichaam. Dit kan helpen om blokkades op subtielere niveaus aan te pakken.

De Behandeling: Wat Kun Je Verwachten?

Momenteel ben ik bezig met de 4 jarige hbo beroepsopleiding psychosomatische kinesiologie. Dit vakgebied vormt de basis van alle consultaties. Vanuit de reacties van de spiertesten wordt bekeken welke aanvullende behandelmethodes binnen het consult geraadpleegd worden om de balans in het lichaam te herstellen.

Een consult begint met een (intake)gesprek, waarin  klachten en eventuele eerdere ervaringen besproken worden. Vervolgens worden de spiertests uitgevoerd door lichte druk uit te oefenen op specifieke spieren en de reactie van het lichaam te observeren. Het is belangrijk te begrijpen dat deze druk nooit schadelijk is voor het lichaam; het is een zachte, niet-invasieve techniek die bedoeld is om de spierspanning en spierreactie waar te nemen.

Afhankelijk van de bevindingen worden verschillende correctiemethoden toegepast. Tijdens de behandeling blijf ik de spierreacties observeren, om zo te bepalen of de gekozen correctiemethode effectief is. Een behandeling is doorgaans mild en ontspannend, maar kan tevens emotioneel beladen zijn. Veel cliënten ervaren na de behandeling een gevoel van verlichting, zowel fysiek als emotioneel. De sessie is gericht op het herstellen van de balans in het lichaam en het bevorderen van het zelfherstellend vermogen, zodat het lichaam in staat is om zijn gezondheid op een natuurlijke manier te herstellen.

Welke Klachten Kunnen Behandeld Worden?

Kinesiologie kan effectief zijn voor een breed scala aan klachten, variërend van fysieke aandoeningen tot emotionele of mentale problemen. Enkele veelvoorkomende klachten die behandeld worden, zijn:

  • Pijnklachten (rugpijn, gewrichtspijn, spierpijn)

  • Stress en angst

  • Chronische vermoeidheid

  • Slaapproblemen

  • Emotionele blokkades

  • Trauma’s en onverwerkte emoties

  • Verstoorde hormonale balans

  • Immuunsysteem Problemen

  • Spijsverteringsklachten (zoals prikkelbare darmsyndroom)

  • Hormonale disbalansen (bijvoorbeeld bij menstruatiestoornissen)

Heb je nog vragen? Of wil je een afspraak maken?

Nog meer te weten komen over kinesiologie?  Lees hier verder over alle discplines binnen de kinesiologie:

bottom of page